Milyen a kiegyensúlyozott táplálkozás?
A kiegyensúlyozott táplálkozás vagy megfelelő diéta a táplálkozástudományban rejlik, ami azt jelenti, hogy az ételben található tápanyagoknak meg kell felelniük a tápértékbeli kívánalmaknak.
Ennek a jelentosége két dologban rejlik:egyrészről, hogy a kalóriamennyiség és a tápérték megfeleljen a fogyasztó tápanyag szükségletének, elkerülve ezáltal, hogy tápanyaghiány lépjen fel a szervezetben.
Másrészről, hogy létrehozzunk egy egyensúlyt a tápanyagok között, erősítve ezáltal a test szerkezetét, és így ezzel elkerülhejük a krónikus betegségek kialakulását. Az orvostudomány világméretű fejlődése következtében, kiváltképpen a sejtbiológia és a molekuláris biológia területén elért hatalmas fejlődést tekintve az utóbbi évtizedekben, a modern táplálkozástudományi kutatások sejt és molekuláris szintre kerültek. A tanulmányozott területek fokozatosan kiszélesedtek, a test tápanyagszükséglete és a különböző ételek tápértéke közötti egyszerű összefüggések vizsgálatától kezdve a tápanyagok és a betegségek kialakulása és a társadalomra jellemző táplálkozási szokások közötti teljes körű kutatásokig.
Napjainkban számos különböző országban élő táplálkozás szakértő és tudós állítja azt, hogy a táplálkozás vagy akár a diéta is krónikus betegségeket okozhat, de ugyanakkor fontos eszköz lehet, hogy jó irányba befolyásolja a betegségek kialakulását.
Ami a fogyasztókat illeti, többé nem elégszenek meg csupán a tápláló, egészségmegorző termékek fogyasztásával abból a célból, hogy elkerüljék a tápanyaghiányt és az ebből fakadó betegségek kialakulását. Ellenkezőleg, egyre több és több ember ismeri fel a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát, valamint a táplálkozás és a betegségek közötti kapcsolatot, valamint azt, hogy a betegségek kialakulása kapcsolatban van a tápanyagegyensúly felborulásával és növelheti a tumorok előfordulásának gyakoriságát.
Ezért a 21. században megoldást kellett találni a hiányos táplálkozás és az ennek köszönhető krónikus és makacs betegségek problémájára. Biztosítani kell a kiegyensúlyozott táplálkozást, amelyben a megfelelő diéta és a tápanyagegyensúly alapvetően garantálja az energiatermelést, biztosítja a megfelelő anyagcserét, a szervek egészséges fejlődését és működését, az öregedés késleltetését, a betegségek kialakulásának befolyásolását, és az élet meghosszabbítását.
A táplálkozási egyensúly tulajdonképpen a tápanyagok egyensúlya.
A tápanyagokban három fontos energiaforrás figyelhető meg: a szénhidrátok, a
zsírok és a fehérje.
A fehérjék esetében aminósav egyensúlyra van szükség. A zsírok esetében a telített és
telítetlen zsírsavak megfelelő aránya a fontos. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az emészthető szénhidrátok és rostanyagok, a savas és lúgos ételek, az állati és növényi eredetű táplálékok között is.
Milyen a kiegyensúlyozott táplálkozás és hogyan érhető el?
A gyakran betegeskedő emberek többsége könnyen elfárad, gyakran érzi magát rosszul,emésztési zavarokkal küzd, emlékezetzavara van, hangulata ingadozó, nehezen dolgozza fel a stresszt. Ha nem lehetséges a környezetet megváltoztani, akkor a megfelelő, a fizikai és szellemi eronlétet biztosító táplálkozás segíthet a munkahelyi elvárásoknak való megfelelésben. Általánosan megfigyelhető ennél a csoportnál a kálcium, a magnézium, a szelénium és a B vitamin viszonylagos hiánya, ezért szükséges a fent említett nyomelemek pótlása.
Ha valaki beteg, középkorú, vagy idős,ha valakinek magas a vérzsír szintje, illetve érszűkülete van, és nagyon kevés zsíros ételt szabadna fogyasztania, mégis nagy mennyiségben fogyasztja azokat, ez a következő tápanyagok hiányához vezet: kálcium, telítetlen zsírsavak,lecitin stb. A lecitin alapvető szerepet játszik az idegsejtek táplálásában, serkenti az emlékezetet, csökkenti a vérzsír szintet, és javítja az anyagcserét.
Ezért különösen fontos, hogy elérjük a tápanyagegyensúlyt. Az idült székrekedés ellen
fogyasszunk rostokban gazdag táplálékot, ami elosegíti a gyomor és a bélrendszer működését.
Felerősített étel alatt azt értjük a megfelelő módon feldolgozott, a szükséges tápanyagokat tartalmazó ételt, amikor az étel a megfelelő módon van feldolgozva, valamint hozzáadják a szükséges tápanyagokat.
Az utóbbi időben a felerősített ételek fogyasztási aránya a különböző országokban évente emelkedik.
A TIENS termékek tápanyagokban gazdag, egészségmegőrzést segítő táplálékkiegészítők, amelyek teljesen megfelelnek a nemzetközi termék előállítási szabványoknak, amelyeket azért hoztak meg, hogy bizonyos embercsoportok táplálkozási problémáira megoldást találjanak.
A termékek összetétele tudományos és ésszerű alapokon nyugszik,megfelel a táplálkozási előírásoknak. A TIENS termékek az ideális táplálék kiegészítők a tápanyagegyensúly elérésében.
Független tanácsadói weboldal, nem a TIENS Hungary Kft. hivatalos honlapja. A weboldal tartalmát másolni csak előzetes hozzájárulás alapján lehet.